Каталог

Розчарування, обурення, гнів ... А що ви відчуваєте, коли вам підсовують підробку? Одна справа, коли ви самі вирішили придбати "копію оригіналу", а інша - коли користуються вашою довірливістю ... Виявляється, в нашому житті є ще одна сфера, яку поки не висвітлював телеведучий, відомий по фразі "Вас Дурять!"

Проблема ось у чому: екотовари зараз в тренді, і на цьому хочуть зіграти не зовсім чесні виробники побутової хімії. Не те, щоб вони вирішили продавати вам фальсифікат, просто вони видають за екопродукцію те, що нею не є. І це не дивно, адже попит породжує пропозицію.

Усвідомивши, що наше суспільство споживачів взяло від планети більше, аніж вона може дати одному поколінню, ми задумалися, що потрібно допомогти природі. Звичайно, постаратися привести своє життя в гармонію з природою - це невеликий шанс щось виправити і не знищити себе. Але чи є у вас докази, що тепер ваші покупки не шкодять здоров'ю та довкіллю?

Виявляється, друкувати на пакуванні товару відмітки про те, що він екологічно безпечний, органічний, біорозчинний, дружній до природи і т. д. і т. п. можна лише після проведення спеціальної сертиіфкаціїї. А якщо виробник сам вирішив, що його товар еко, то це голослівне і, навіть, незаконне твердження.

ВИДИ ЕКОСЕРТИФІКАЦІІ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ

На хвилі популярності всього "зеленого", яка розпочалася в європейських країнах набагато раніше, ніж у нас, стало необхідно певним чином упорядкувати прагнення виробників випускати дружні до всього живого товари. Країни Європи вже давно прописали стандарти, яким повинна відповідати екологічно чиста продукція.

Перед виробниками побутової хімії ставиться нелегке завдання домогтися ефективності, не забуваючи про безпеку. Регламентується та суворо контролюється сировина, виробництво, тара та пакування, транспортування та вплив готової продукції на споживача та довкілля. Зрозуміло, що впровадження таких високих вимог та сертифікація вимагають додаткових фінансових вкладень.

Ті, хто успішно впорались з цим, отримують право надрукувати на своїй продукції Екомаркування. Тоді свідомі покупці зможуть вибрати товари з поліпшеними характеристиками.

В Україні підтверджує поліпшені екологічні характеристики товарів та послуг організація "Жива планета". Перевірити справжність та термін дії екосертифіката для товарів конкретної торгової марки можна на сайті цієї організації www.ecolabel.org.ua

ГРІНВОШІНГ: НАВІЩО НАПРЯГАТИСЯ?

Деяких виробників приваблюють ідеї зеленого маркетингу, але приводити своє виробництво та продукцію у відповідність із суворими вимогами екологічних стандартів, вони чи то не хочуть, чи то не готові собі дозволити фінансово.

Але екологічна сертифікація товарів - справа добровільна. Для початку продажу досить, аби побутова хімія відповідала державним стандартам або технічним умовам і отримала санітарно-гігієнічний висновок. При цьому вона може загубитися серед численних конкурентів, а на розвиток компанії потрібні роки.

Тому дехто вирішує привернути до себе увагу, безпідставно заявляючи про свої екологічні переваги. Таке явище отримало назву грінвошінг ("зелена відмивка"). Чи законно це? Чесно? Відповідь очевидна - ні.

Можливо, хтось діє досить агресивно, намагаючись скористатися недосвідченістю споживачів та встигнути заробити, поки держава не почало наводити порядок у цій сфері (до речі, вона вже почала!). Хтось стверджує, що його товари ось-ось отримають екосертифікат. А хтось наївно думає, раз він приблизно скопіював склад екозасобів, то його продукція не шкодить людям без будь-яких підтверджень. При цьому ціна на продукцію таких виробників, набагато вища, аніж мас-маркет, що не претендує на екологічність.

Як би там не було, грінвошінг - це завжди підробка! Вам може пощастити, і такі засоби будуть дійсно непоганої якості. Але якщо виробник лукавить в твердженнях на пакуванні своєї продукції, чи можна йому довіряти в іншому?

Саме для того, щоб захистити споживача від "хитрих" виробників й розроблені екостандарти. Їхні вимоги вищі державні стандарти. А стандартизація за ними - справа добровільна. Хочеш випереджати інших? Відповідай високим нормам! Не можеш? Розвивайся та завойовуй визнання покупців у чесній конкурентній боротьбі.

ЧОМУ ВАРТО УНИКАТИ ГРІНВОШЕРОВ?

В європейських країнах з розвиненою економікою грінвошеров карають. Найбільше європейських виробників турбує репутація "зелених" товарів, яка може постраждати через "зелену відмивку": люди швидко розуміють, що ними маніпулюють, й екоідеї можуть знецінитися. Здається, в нашій країні є проблеми серйозніші за недобросовісну конкуренцію виробників побутової хімії. Може, грінвошінг в цій сфері - не таке вже й велике зло?

Насправді люди перуть та миють посуд при будь-якій економічній ситуації. Виробництво побутової хімії - це вагома ніша української економіки, яка швидко розвивається. При цьому товари для прання та прибирання впливають на здоров'я людей та стан довкілля: настав час задуматися не про миттєву вигоду, а про перспективи наших дітей.

Українське законодавство передбачає штрафи в розмірі 5% від доходу за попередній рік за неправомірне нанесення написів "еко", "біо", "натуральний" і інші. А що зі свого боку можете зробити ви?

Є як мінімум три важливі причини обирати екосертифіковану продукцію та не купувати побутову хімію, на пакуванні або в рекламі якої заявляють про її екологічність, але документальних підтверджень цьому та екомаркування немає.

  1. Так ви робите свій маленький внесок у поліпшення стану водойм, ґрунтів та повітря, адже безпека виробництва екосертифікованої продукції підтверджена спеціальними організаціями, а як виробляють свою продукцію грінвошери, нікому не відомо.
  2. Так ви покращуєте економіку своєї країни, тому що підтримуєте сумлінних виробників, які працюють прозоро та зацікавлені у виході на міжнародний ринок. У грінвошінга ж немає перспектив.
  3. Так ви розвиваєте хорошу європейську звичку дотримуватися закону та не підтримувати тих, хто придумує собі виправдання, чому не може працювати в правовому полі. Навіть, якщо це комусь здається дрібницею, з таких дрібниць складається наше суспільство.

Тому коли наступного разу ви візьмете з полиці товар, який привернув вашу увагу своєю екологічністю, переконайтеся, що вас не дурять!

Повернутись на Головну
Додати коментар