Каталог

Більшість з нас вважають дитяче мило більш безпечним, ніж "доросле". Навіть є ті, хто думає, що це кращий засіб для вмивання та інтимної гігієни. Подібне ставлення у багатьох і до дитячих шампунів на полицях супермаркетів. Це не дивно, бо ми справді очікуємо на кращу якість товарів для дітей.

В дитячих засобах ми сподіваємося на натуральність компонентів, відсутність сумнівних консервантів або антиоксидантів, підозрілих барвників та віддушок. Але чи завжди їх склад бездоганний? Те, як роблять дитяче мило, насправді, суттєво не відрізняється від виробництва мила для дорослих, тому в складі дитячих засобів мас-маркет містяться, наприклад, лауретсульфат натрію, бутилгідрокситолуен (BHT) та інші сполуки, що можуть викликати реакцію у дитини.

Тому вирішуючи, чим купати малюка, неважливо, чи мова йде про мило, чи про шампунь, не покладайтеся на зображення гарненьких карапузів на етикетці, а уважно читайте склад (INCI).

Чи потрібен дитині шампунь?

Чи можна помити  голову дитині дитячим милом? Так, тим більше, це доволі зручно – користуватися одним універсальним засобом. Проте багато батьків все ж таки підбирають малечі шампунь. В чому переваги шампуня перед милом для миття волосся дитини?

По-перше, мило, особливо натуральне, без добавок, що пом'якшують воду, утворює сіруватий наліт в жорсткій воді, і волосся може виглядати тьмяним і погано розчісуватися. Цього недоліку можна позбутися, якщо сполоснути волосся слабким розчином оцту, але дитині така зайва дія навряд чи сподобається. До складу шампуня ж входять поверхнево-активні речовини, що не утворюють погано розчинних сполук із солями жорсткості. Волосся після шампуню сяюче, шовковисте і слухняне.

По-друге, навіть найм'якше дитяче мило подразнює очі, бо натуральне мило – це також аніонна поверхнево-активна речовина. В рідких засобах для діток, як правило, підбирають більш м'які композиції ПАР. Тому дитячий шампунь не щипає очі. Навіть малюки, які не люблять купатися, можуть витримати дитячий шампунь "без сліз", що забезпечує миття такою легенькою та ароматною пінкою.

По-третє, в рідких засобах легше підібрати значення рН, ніж у твердих. Мила створюють лужне середовище, тому сушать шкіру. А шампуні часто мають слабкокисле значення рН, близьке до кислотності шкіри. Крім того, в рідкий шампунь простіше ввести корисні добавки, що доглядають за шкірою та волоссям, ніж в тверде мило.

Ну а ще діти просто полюблять копіювати дорослих, і малюкові буде приємно мати свій шампунь.

Чим дитячий шампунь відрізняється від дорослого?

Дитячий шампунь має бути не просто "без сліз", він повинен мати більш м'яку і щадну мийну композицію та не має містити компонентів з сумнівною репутацією, які можуть подразнювати шкіру і слизові або накопичуватися та призводити до сенсибілізації.

Наприклад, давайте розглянемо склад дитячого шампуня від De La Mark, адже ми точно знаємо всі його компоненти та причини, з яких вони були використані. В його складі нема SLS, SLES та інших агресивних сульфатних ПАР, бо вони пересушують волосся та шкіру голови, а також викликають подразнення шкіри і слизових. Замість них – м'які "зелені" ПАР з рослинної сировини, в тому числі з протеїнів вівса.

До того ж, дитячий шампунь De La Mark містить натуральні добавки, відомі позитивним впливом на шкіру голови та волосся дитини: екстракти череди, ромашки, календули та олія зародків пшениці. А також використаний харчовий консервант бензоат натрію.

Важливо, що в шампуні для дітей від "Де Ла Марк" нема:

  • барвників,
  • силіконів,
  • мікропластику,
  • сильних віддушок.

Деякі з цих речовин часто викликають алергію, а деякі - цілком нейтральні до організму, але є небіорозкладними, і тому забруднюють довкілля, що також опосередковано впливає на здоров'я малюка.

Але хоча дитячий шампунь De La Mark містить 98% речовин природного походження, на початку його використання проведіть тест на внутрішньому згині ліктя дитини, адже навіть на натуральні речовини може бути індивідуальна реакція.

Що ще врахувати, обираючи між милом і шампунем?

Якщо батьки дитини прагнуть залишати після себе менше сміття або навіть дотримуються стилю життя Zero Waste, для них вагомим чинником при виборі засобу для миття волосся і купання малюка буде його упаковка – чи можна її переробити? Або вона стане сміттям, що буде отруювати середовище, в якому житиме їх дитина, коли виросте?.

Якщо мова йде про натуральне мило, то воно часто запаковано в папір або картон, який піде в макулатуру. А шампуні, як правило, продаються в пластиковій тарі. Зверніть увагу на маркування, чи можна здати цей пластик на переробку?

Важливо знати, що вся косметика компанії "Де Ла Марк" продається в упаковці з маркуванням 2 (HDPE) і придатна для переробки. Але якщо у вас немає можливості відвезти пластикову тару на пункт сортування або приймання вторинної сировини, ви можете повернути її через наш інтернет-магазин. І навіть отримати за це маленьку винагороду у вигляді знижки на наступну покупку. З 2017 року в нас працює програма "Поверни порожню тару", за якою порожні ємності з-під своїх рідких засобів ми гарантовано передаємо переробнику, щоб вони отримали друге життя. А в майбутньому ми плануємо дати можливість споживачам купувати рідкі засоби в свою тару.

Отже, як дитячі мила, так і шампуні бувають різні: в деяких випадках етикетки з усміхненими малюками – це просто маркетинговий хід, а може, це справді достойний засіб. Думайте про майбутнє свого малюка вже зараз та обирайте краще!

Повернутись на Головну
Додати коментар