• Глютен шкідливий для здоров’я, тому його слід уникати не лише у продуктах харчування, а й косметиці
  • Люди тисячоліттями їли глютен, тому безглютенова дієта – це просто модно

Ви ж зустрічали такі кардинально протилежні точки зору? А, можливо, й зовсім нічого не чули про глютен, а напис на етикетці "GLUTEN FREE" вам ні про що не говорить? Насправді, як це часто буває, істина десь посередині, і ми запрошуємо вас дізнатись більше про цю речовину, всюди присутню у нашому житті.

Глютен – це білок злакових рослин, який по-іншому називається клейковина. Його основним джерелом є пшениця, жито, ячмінь та всі продукти на їхній основі. Кількість клейковини та її сила – важливий показник якості борошна, від якого залежить результат випікання. Тому, здавалося б, яка небезпека може бути від рослинного білка? Адже всю свою історію людство вживає злаки, а хліб – усьому голова.

Та статистика твердить, що від 1 до 13% жителів землі страждають на несприйняття глютену. У декого це проявляється у вигляді генетичної хвороби целіакії, у інших симптоми менш виражені, та вони почувають себе значно краще, уникаючи продуктів з клейковиною. Як і з іншими хворобами цивілізації, несприйняття глютену притаманне більше жителям країн з розвинутою промисловістю.

Можливо, завдяки успіхам генної інженерії пшениця вже не та, тому у все більшої кількості людей організм сприймає злакові білки, як чужорідні. Або ж причиною підвищеної чутливості стало те, що зараз глютен присутній у найрізноманітніших продуктах,  і навіть у косметиці. Тому слід дізнатись більше про джерела глютену, аби зробити зважений вибір.

Глютен у продуктах харчування:

Глютен – це не лише хліб, макарони та булочки. Ось список найпоширеніших джерел глютену в житті сучасної людини:

  • Пшеничне борошно будь-якого сорту і помолу, манна крупа
  • Житнє борошно та крупа, а також тритикале (гібрид жита та пшениці)
  • Ячмінна та перлова крупа
  • Камут, полба, спельта та інші види дикої пшениці, а також крупи булгур та кускус
  • Крохмаль, якщо його спеціально не очистили від глютену
  • Ячмінний солод та всі продукти та напої з його вмістом
  • Пивні дріжджі
  • Вівсяні та інші пластівці, якщо безглютенові злаки не очистили від домішок пшениці
  • Ковбаси, паштети, чіпси, соуси, солодощі та цукерки, а також більшість напівфабрикатів, які містять борошно, крохмаль та солод.

Здавалося, достатньо просто уникати вживання цих продуктів або зменшити його кількість у вашому раціоні. Та є ще й несподівані його джерела, про які важливо пам’ятати чутливим до цього білка:

Помада, бальзам або блиск для губ, зубні пасти та ополіскувачі для порожнини рота, які ми «споживаємо»;

БАДи та трав’яні домішки

Ліки та вітаміни, у тому числі Е

Продукти, в яких взагалі-то не має глютену, та вони його набули в процесі приготування. Наприклад, шоколад.

Глютен в косметиці

Білкові молекули дуже великі, тому глютен не може проникнути в організм через шкіру. Але косметика може попасти всередину, коли ми їмо руками після нанесення крему, облизуємо губи або когось цілуємо… Крім цього, у людей з підвищеною чутливістю до глютену його сліди можуть викликати алергію навіть під час використання засобів, які змиваються: шампуні, гелі для душу. Звичайно, алергію може викликати і безглютенова косметика. Та людям  целіакією важливо мати повну інформацію про засоби, які потенціально можуть нашкодити.

Наступні поширені косметичні компоненти можуть містити глютен:

  • Олія зародків пшениці
  • Вітамін Е
  • Рослинні ПАР на основі пшениці та вівса
  • Активні компоненти із пшениці, жита, ячменю, солоду та вівса, які можна розпізнати у складі під назвами: Triticum vulyare, Secale cereale, Hordeum, Avena sativa.

Побутова хімія без глютену

Ясна річ, що глютен не може бути вагомим компонентом побутової хімії. До того ж, будь-яка побутова хімія, як без глютену, так і з його вмістом, не призначена для потрапляння всередину організму. Та все ж велика кількість, наприклад, засобу для миття посуду, може потрапити в кишківник.

І навіть, якщо засіб містить глютен, ут виникає спірне питання, на що зреагують більше стінки кишківика: на вміст рослинного білка чи на вплив ПАР.

Можливо для дуже чутливих алергіків значок «Без глютену» на упаковці побутової хімії – додаткова гарантія уникнути не бажаної реакції. Та для людей, які спокійно вживають печене, це лише маркетинговий хід.

Отже, будьте урівноважені та розсудливі! Якщо ви відчули дискомфорт після вживання продуктів з глютеном, обирайте альтернативні рішення. Якщо у вас не має симптомів підвищеної чутливості до глютену, не дозволяйте грати на ваших страхах та ускладнювати життя пошуками товарів без глютену.

Додати коментар