Як більшість людей сприймає інформацію, що косметика або мийні засоби зроблені на сировині рослинного походження? Як гарантію їх безпеки і навіть корисності. Адже назви "амфотерні ПАР на основі ліпідів вівса й оливкового масла", "ПАР з гідролізату пшеничного білка і кокосових жирних кислот" звучать дуже натурально! Але люди з чутливістю до глютену бачать в цьому потенційне джерело проблем.

У нас поки що не дуже поширено маркування GLUTEN FREE. Тому ті, у кого є одна з форм непереносимості цього рослинного білка, змушені дуже уважно читати етикетки зі складом, навіть, так би мовити, між рядків. Адже за безневинними назвами можуть стояти приховані джерела глютену, а такий продукт їм зашкодить.

Що відчувають люди з непереносимістю глютену?

Глютен, він же клейковина, міститься в пшениці, житі, ячмені і всіх продуктах, які з них виготовляють. Овес сам по собі не містить глютен, але легко їм забруднюється.

З'їдаючи продукти з клейковиною, люди з глютеновою непереносимістю можуть стикатися:

  • з симптомами целіакії (дерматити, порушення в роботі кишечника, всмоктування поживних речовин і всіх випливають з цього наслідків, а також збої в нервовій системі);
  • з шкірними або респіраторними проявами алергії аж до анафілактичного шоку;
  • з погіршенням самопочуття, яке не пов'язане з аутоімунними реакціями і алергією.

Ті, кому за станом здоров'я необхідно уникати попадання глютену в організм, враховують навіть можливість присутності його слідів. Наприклад, їм краще мати окремий посуд і тару для зберігання припасів.

Тому таким людям дуже важливо мати повну інформацію про те, з чим контактує їх організм. Адже є несподівані джерела глютену: лікарські препарати, БАДи, косметика і мийні засоби. З них цей рослинний білок теж може проникнути в організм і викликати негативну реакцію.

Чи є глютен в продукції De La Mark?

Деякі продукти De La Mark містять інгредієнти, отримані з протеїнів пшениці та вівса, а також масло зародків пшениці.

Виробник ПАР на основі гідролізованих білків вівса та пшениці декларує, що ці складові – без глютену. Технологія їх виробництва така, що великі молекули клейковини пшениці та протеїни вівса розщеплюються на окремі маленькі фрагменти, або гідролізують. Після цього до них приєднуються частини молекул жирних кислот, і властивості вихідних речовин змінюються. У підсумку в кінцевому продукті глютену не залишається. Даних про сліди первинної сировини в отриманих поверхнево-активних речовинах немає.

Хоча масло зародків пшениці – це жир, а клейковина  – білок, теоретично цей інгредієнт може містити сліди глютену. Білкові молекули занадто великі, щоб проникати через шкіру, але якщо є ризик проковтування косметичних засобів, тоді сліди глютену можуть потрапити всередину організму і запустити небажані процеси. Вся косметика компанії «Де Ла Марк», крім крему для рук, змивається. Чисто теоретично цей білок міг би потрапити в шлунково-кишковий тракт із зубної пасти і крему для рук, але в них складових, отриманих зі злаків, немає.

Звичайно, алергічна реакція може виникнути і від нанесення засобу на шкіру, навіть якщо він і не потрапляє всередину. Треба враховувати, що алергія може бути і на інші натуральні компоненти в складі засобу. Тому існує правило вказувати інгредієнти, на які реагують чутливі люди. Наприклад, в кінці списку INCI додатково перераховуються компоненти ароматизатора, які вважаються поширеними алергенами, хоча вони вже враховані під назвою "аромат" або "парфумерна композиція". Або ж на етикетках продуктів харчування пишуть, що можлива присутність слідів арахісу – для тих, хто чутливий до цього продукту.

Компанія "Де Ла Марк" теж вказує повний склад своєї продукції, завдяки чому можна зробити усвідомлений вибір, якщо ви знаєте про свою чутливості до тієї чи іншої речовини. Завжди існують альтернативи.

Але якщо ви спокійно вживаєте їжу з клейковиною, то немає причин переживати про глютен в косметиці.

Додати коментар