Каталог

Більша частина пластику, що виробляється у світі (а це 400 млн тонн щорічно), йде прямісінько у смітник. Адже багато товарів, які ми споживаємо, запаковані в цей матеріал. Ще гірше, коли з метою зробити свій продукт більш привабливим, виробники застосовують гіперупаковку чи комбіновану упаковку, в якій, у першому випадку, більше пластику, ніж у самого виробу, у другому – суміш різних матеріалів не піддається переробці через їхні технічні особливості.

В результаті ми не справляємось з утилізацією сміття, і це – глобальна проблема людства. Залишати все як є вже не можна!

Як з цим боротися? Адже полімери настільки тісно вплетені в наше життя, що повністю відмовитися від них важко.

Аби зменшити вплив на довкілля від пластикової упаковки, спробуйте надати їй друге життя. Розібратися з видами пластику, який найчастіше застосовують для виробництва тари та упаковки, можна за допомогою таблиці.

Види пластику

Код
Назва
Символ
Що виготовляють
Чи переробляється? Що з нього виходить?
Небезпека
01
Поліетилентерефталат (лавсан)
РЕТ, РЕТЕ,
ПЕТ
Пластикові пляшки для напоїв, рослинної олії, косметики
Так, з легкістю! Виходять нові пляшки та волокно
Може містити фталати та інші добавки, які будуть потрапляти у вміст пляшки при її повторному використанні
02
Поліетилен високої щільності (низького тиску)
HDPE
Контейнери для їжі та багаторазові ємності, труби, упаковка для молока, іграшки, тара для побутової хімії
Так, одержують гранули для інших виробів з поліетилену
Не токсичний, стійкий до багатьох впливів, в тому числі і до нагрівання
03
Полівінілхлорид
ПВХ, PVC
Сайдинг, вікна, плівки, в тому числі банери, стелі, лінолеум, штучна шкіра, деталі авто
Ні, бо при нагріванні та руйнуванні виділяє токсичні речовини
Шкідливий при руйнуванні. Якщо речі з ПВХ мають помітний запах, краще ними не користуватися
04
Поліетилен низької щільності (високого тиску)
LDPE
Пакети, харчова плівка, упаковка, іграшки
Легко переробляється, наприклад, в сміттєві пакети
Не токсичний, біологічно інертний
05
Поліпропілен
РР
Упаковка (шуршик), плівка, фліс, запчастини, медичні товари
Можна переробляти
Безпечний
06
Полістирол
PS
Упаковка, одноразовий посуд, пінопласт, теплоізоляція
Можна переробляти, але при нагріванні він токсичний
В звичайному стані не токсичний, але утворює отруйні продукти горіння
07
Інші (полікарбонат, поліамід, суміш пластиків)
РС, О
Пляшки для води, дитячі пляшечки, іграшки, упаковка
Не переробляється
Може містити токсичні добавки, наприклад, важкі метали або бісфенол А, що змінює гормональний фон

Як підготувати тару до переробки?

В Україні є переробники вторсировини, які закуповують сировину для свого виробництва за кордоном. І це не тому, що в нас закінчилося сміття. Просто навіть при налагодженні сортування якість сировини від наших громадян часто виявляється гіршою, ніж імпортна.

Щоб вторсировину можна було переробити, вона має бути достатньо чистою. І тут відповідальність лежить на тих, хто вирішив дати своїм твердим побутовим відходам друге життя. Інакше вони справді стають нікому непотрібним сміттям.

Уявіть сморід, який досить швидко утворюється через залишки їжі на пластиковій упаковці. По-перше, важко знайти робітників, які будуть готові працювати в таких умовах, по-друге, отриманий вторинний пластик буде низької якості, по-третє, в таких умовах обладнання швидко виходить з ладу. Саме через це деякі українські переробники припинили брати на переробку одноразові пакети-маєчки.

Серед етапів переробки полімерної плівки є її промивання в подрібненому вигляді. За словами переробників, для промивання української вторсировини потрібно більше води, ніж для промивання імпортної, при цьому собівартість продукції збільшується, а якість виходить гіршою.

Отже, якщо ви знайшли місце, де приймають пакетики, відносьте туди тільки чисті пакети без паперових стікерів. Також сполосніть пластикову тару кількома маленькими порціями води та висушіть. ПЕТ-пляшки краще стиснути, щоб вони займали менший об'єм.

Щодо кришечок від пляшок – уточнюйте в тих організаціях, куди ви плануєте здавати вторсировину, чи потрібно їх знімати. Часто їх приймають разом, хоча вони з різних видів пластику.

Куди здавати?

В більшості міст, і великих, і маленьких, є пункти прийому вторсировини. Часто там приймають тару від побутової хімії, одноразові пляшки, щільну плівку. І навіть платять вам невеликі гроші за це.

Є станції сортування, які приймають пластик безкоштовно або очікують, що ви заплатите їм за переробку. Деякі організації відправляють спеціальні автомобілі, в які ви можете віднести свої цінні відходи. Маршрут стоянок таких екомобілів оголошують заздалегідь.

Навіть якщо в вашому населеному пункті не приймають певні відходи, їх можна відправити поштою. В Україні вже є декілька компаній, які готові забрати вашу коробку з вторсировиною з поштового відділення і передати на переробку. В деяких містах екоактивісти організовують гуртові відправлення, бо так дешевше.

Компанія "ДеЛаМарк" також приймає пластикову тару від власних засобів. Ми зацікавлені в тому, щоб наша продукція не шкодила природі ані під час її застосування, ані після, тому винагороджуємо тих, хто повертає порожню тару маленькою знижкою. Пляшечки з дозаторами ви можете повернути разом, відокремлювати металеві частини дозатора не потрібно. Також можна здати мірні ложечки від пральних порошків та підсилювачів прання. Приймаємо на утилізацію тюбик від зубної пасти Деламарк. З інших міст відправити порожню тару можна поштою.

Якщо ви ще ніколи не здавали пластик на переробку, зробіть це з ДеЛаМарк. Почати сортувати з нами дуже просто!

Мобільні додатки в допомогу

Небайдужі люди створили мобільні додатки, які допомагають правильно утилізувати своє сміття. Найбільш популярний – безкоштовний додаток "Сортуй", що працює і оновлюється з 2018 року. За його допомогою легко визначити категорію відходів, взнати, як їх підготувати до переробки, та знайти місце, куди їх прилаштувати.

Додаток "goRecycle" має дещо іншу мету, він дозволяє знайти пункти прийому небезпечних відходів. Але ті, хто розуміють важливість переробки пластику, оцінять його важливу місію.

Також можна знайти англомовні додатки і навіть ігри, що вчать сортувати.

Уникайте сміття завжди, коли це можливо!

Екологи стверджують, що сортування сміття – це не панацея. Адже все переробити не вдасться, а у іншого сміття лише два варіанти:

  • або займати нові території під полігони та сміттєзвалища;
  • або бути спаленим.

І тут важко сказати, який з цих варіантів краще.

Який же вихід з цієї ситуації? Споживайте свідомо! Багато хто вже на етапі покупки замислюється, чи зможе він правильно утилізувати товар чи його упаковку, і така можливість стає вагомим фактором вибору. Чудова мета – купувати товари, а не сміття!

В більшості випадків можна обійтися без одноразової тари та упаковки. Усвідомлюючи це, люди починають вимагати від виробників альтернативи або самі проявляють ініціативу, купуючи в свою тару. Принаймні, досить легко відмовитися від товару в упаковці, що не переробляється, або з немаркованого пластику з невідомим складом.

Важливим кроком є повторне використання речей завжди, коли це можливо.

А також перехід на циркулярну економіку, коли сировина, яку одного разу взяли в природі, довго обертається і не стає сміттям.

Однією з найближчих цілей Delamark є знайти зручну заміну пластиковим пакувальним матеріалам, що в умовах нашої країни поки що не переробляються. Адже саме вони часто викликають у вас багато питань. З одного боку, така упаковка повинна мати шанс бути переробленою або компостованою, а з іншого – продукція в ній має зберігати свої споживчі властивості. Ми впевнені, що впораємось з цією задачею! Та готові прийняти вашу допомогу. Чи є у вас ідеї з цього приводу?

Повернутись на Головну
Додати коментар