Якщо не менше половини вмісту вашого сміттєвого відра складають залишки їжі та ви давно хотіли змінити цю ситуацію? Вважайте цей пост поштовхом до дій!
Органічні рештки - це одночасно:
- джерело метану, пожежонебезпечного звалищного газу, та токсичного фільтрату, що утворюються на сміттєвих полігонах, а також
- цінна сировина для одержання ефективного органічного добрива, тобто, компосту.
Якщо їх відокремити та не кидати в загальний смітник, то природі буде користь, а вам вигода. По-перше, ви зможете набагато рідше виносити сміття. По-друге, отримаєте компост для вирощування розсади, кімнатних рослин, підживлення клумб тощо. Але навіть якщо вам компост не потрібен, та недалеко від вашого будинку є окремі баки для органіки або ви знайшли пункт прийому таких відходів, відсортовуйте їх. Так ви робите значний внесок у захист довкілля.
Що можна компостувати в умовах міської квартири?
Досвід екосвідомих містян говорить, що цілком реально утилізувати
- залишки чаю, навіть в пакетиках, та каву,
- шкірки, качани та інші рештки від овочів і фруктів,
- залишки каші, хліба та інші нежирні залишки їжі,
- яєчну шкаралупу
- і навіть використані паперові серветки та шматки картону.
Справа полегшується, якщо у вас є дачна ділянка, куди все це можна вивезти і помістити в компостну яму. Або поблизу є баки для органічних відходів. Але якщо ні, то, вам підійде ЕМ-відро.
Це спеціальне велике відро, що герметично закривається, з краником на рівні дна та з підставкою з отворами всередині. В ньому розміщується пакет, в якому слід зробити отвори для стоку рідини. В цей пакет складають органічні відходи, які можна час від часу обприскувати розчином ефективних мікроорганізмів (ЕМ), а зайву рідину зливати через краник. Щільна кришка та дружні мікроби не допускають утворення неприємних запахів. А ЕМ-компот, що утворився - чудове добриво для домашніх квітів.
Тільки майте на увазі, що вміст відра не одразу схожий на ґрунт. Його треба змішати з землею і дати кілька тижнів дозріти, щоб використовувати на клумбі, грядці тощо. Або можна найти місце у дворі, парку, лісі, де його можна прикопати.
Звучить трохи клопітно, але тих, хто став на стежку екоактивізму, цим не зупинити!
А більш просунуті наважуються завести вдома вермікомпостер з мовчазними і не дуже вибагливими створіннячками - хробачками. Доїдаючи рештки вашої їжі, хробаки, так, як це відбувається в дикій природі, створюють біогумус. Отже, результат їх діяльності вже більш схожий на готовий ґрунт, що приємно пахне, і одразу готовий до використання.
Але якщо ви поки що готові тільки збирати органіку в окреме відро та виносити в контейнер для цього виду відходів, то оберіть для цього правильний пакет для сміття, здатний компостуватися.
Як впізнати справжній біорозкладний пакет для органіки, що компостується?
Щоб у органіки в пакеті була можливість розкладатися, пакет також має бути таким, що компостується. Такі пакети виготовляють з їстівної сировини, адже їх мають перетравити бактерії та жучки-хробачки. Для цього підходять рештки кукурудзи, цукрової тростини або буряку тощо.
Лише напису "біорозкладний" або "оксорозкладний" на пакеті недостатньо. І навіть не підходять пакети з поміткою «INDUSTRIAL compost», тобто, для промислового компостування. Бо на звичайних сміттєвих полігонах відсутні умови для їх розкладання. А пакети з добавкою d2w з часом перетворюються на мікропластик.
Шукайте пакети з вказівкою «OK compost. HOME», «HOME compost» або BIODEGRADABLE BIOPLASTICS. Вони розкладаються навіть в умовах компостної ями на дачі на вуглекислий газ, воду та мінеральні речовини так само, як і звичайні рослинні рештки. За європейськими стандартами біорозклад відбувається на 90% за температури 20-30ºC максимум за рік.
Поділіться, який спосіб утилізації органіки підходить для вашої родини? А може, у вас є свій?