Каталог

Найміцніші з натуральних - волокна із стебел коноплі - можна прати дуже часто. Чим частіше їх перуть, тим м'якше вони стають. При цьому їхня зносостійкість не зменшується, тому що вологі волокна з коноплі навіть міцніші, за сухі. Здавалося б, для таких досить грубих волокон не потрібні особливі правила прання. Все ж, при неправильному підході їх можна легко пошкодити. А ми ж зацікавлені, аби вони радували нас довго. Щоб зрозуміти, якого догляду потребують речі з коноплі, давайте спочатку розберемося у будові волокон, отриманих з цієї рослини.

Конопляна нитка - це пучок довгих волокон, які нагадують тонкі капіляри. Вони здатні набухати у воді та вбирати вологу. З одного боку, така будова робить тканину з коноплі дуже гігроскопічною. З іншого боку, в цьому криється небезпека для самого волокна. Під час прання разом з водою всередину розбухлого волокна можуть проникати тверді нерозчинні частинки з прального порошку. Коли тканина висихає, капіляри звужуються, і захоплені ними тверді частинки руйнують структуру волокна зсередини.

Звідси випливає правило №1: періть речі з конопель мийними засобами, у відмінній розчинності яких ви впевнені

Тобто підійде не кожен пральний порошок. Навіть якщо він без фосфатів. Точно не підходять пральні порошки з цеолітами, адже цеоліти не розчиняються у воді. Ще краще використовувати "рідкі пральні порошки" - гелі для прання. Всі компоненти в них вже розчинені, отже не містять твердих частинок. Таким чином, для прання коноплі треба вибирати засоби, призначені для делікатних тканин.

Усунувши небезпеку від пральних порошків, ми переходимо до правила №2: періть речі з коноплі часто, щоб вони були м'якими

Щоб швидко пом'якшити нову постільну конопляну білизну, потрібно кілька разів поспіль випрати її у пральній машині та навіть висушити в барабанній сушарці. При бажанні можна використовувати кондиціонер для білизни. Згодом користуватися виробом з коноплі буде все приємніше і приємніше, тому що він стане м'якшим.

4 1Щоб не зруйнувати структуру конопляних волокон, застосовуйте правило №3: використовуйте програму делікатного прання та м'які мийні засоби

Прати взагалі-то можна при будь-якій температурі. Але програма делікатного прання не дозволить встановити занадто високу температуру. Тому використовуйте засоби, ефективні при холодній воді. Тонкі, делікатні вироби попередньо помістіть в мішечок для прання, щоб додатково їх захистити від пошкодження. Якщо виріб забарвлений, то щоб уникнути втрати кольору, потрібно прати в холодній воді. У циклі полоскання можна додати склянку білого оцту, аби остаточно вимити всі сліди мийного засобу.

Якщо мова йде про одяг з коноплі, то виникає правило №4: ручне прання краще машинного

Хоча конопляні волокна дуже міцні, машинне прання та особливо сушка призводять до того, що структура тканини руйнується та швидше послаблюється. Тому ручне прання краще.

Щоб випрати конопляну тканину руками, використовуйте м'які мийні засоби на основі природних компонентів. Переконайтеся, що ці засоби ретельно виполіскуються. Погано виполоскане мило може призвести до окислення клітковини, що є основою натурального волокна, і залишити коричневі плями на ньому. Тому дуже важливо після прання ретельно прополоскати вироби з коноплі в чистій воді.

Якщо вже мова зайшла про плями, запам'ятайте правило №5: не піддавайте вироби з коноплі хімчистці та дії відбілювачів

Відбілювач, наприклад, на основі хлору, не тільки послабить волокно, а й знебарвить його. І не факт, що рівномірно, тому залишить світлі плями на тканині. Якщо вам потрібно вивести пляму, обробіть її мийним засобом з натуральною основою (натуральне мило теж підійде) та висушіть на сонці. Яскраве сонячне світло протягом тривалого часу допоможе природним чином знебарвити плями.

Штори, покривала, драпірування та інші предмети інтер'єру зазвичай здають в хімчистку через ризик їх усадки. На вироби з коноплі це не поширюється. Просто виперіть їх так, як описано вище. Вони не сядуть та не деформуються.

4 2Наступне правило стосується сушіння виробів з конопляних волокон. Правило №6: сушіть на свіжому повітрі

Спочатку можна кілька разів висушити коноплю в сушарці, щоб пом'якшити тканину. Але щоб річ прожила довго, дайте їй висохнути на мотузці природним шляхом. Тим більше, що сохнуть конопляні вироби швидше, ніж більшість інших тканин. До того ж, такий спосіб сушіння екологічніший.

Майте на увазі, що сушка на сонці призводить до вигорання. Якщо ви хочете відбілити річ, то сонечко вам в цьому допоможе. Щоб уникнути освітлення, уникайте яскравих сонячних променів.

Щоб надати чистій та сухій речі красивий вигляд, скористайтеся правилом №7: прасуйте речі ледь вологими

Якщо вас бентежить пом'ята після прання тканина, її можна випрасувати (підійде режим "Льон"). Найкраще прасувати конопляні речі, коли вони ще ледь вологі. Пофарбовані речі прасуйте тільки зі виворітнього боку.

При пошуку відповідних засобів для прання конопляних виробів потрібно врахувати ще один момент. Одяг та постільну білизну з коноплі вибирають у першу чергу через її натуральність та екологічність. Тому до мийних засобів повинні бути аналогічні вимоги. Використовуйте побутову хімію, що має міжнародний сертифікат екологічної безпеки.

Ми рекомендуємо продукцію української компанії "Де Ла Марк". З її торговою маркою Royal Powder вже давно знайомі поціновувачі екотоварів. А її безпечність підтверджена екосертифікатом "Жива планета". У лінійці продуктів DeLaMark є відповідні для прання конопляних виробів засоби:

Вони повністю відповідають вимогам до засобів для прання конопляних виробів:

  • не містять нерозчинних компонентів;
  • створюють м'який мийний розчин;
  • добре виполіскуються;
  • підходять для машинного й ручного прання;
  • ефективні при температурі 30 градусів;
  • мають біорозкладність не менше 98%.
Повернутись на Головну
Додати коментар