Каталог

На різних поверхнях мікроорганізми, зокрема віруси можуть залишатися "життєздатними" від декількох годин до декількох днів. А чи залишаються вони на одязі та взутті після відвідування вулиці?

На жаль, так. Наразі вчені не можуть точно сказати, скільки часу живе вірус на різних видах тканини, проте припускають, що на натуральних волокнах знезараження природним шляхом відбувається швидше, ніж на синтетичних матеріалах. Це пов'язано з порожнистою структурою натуральних волокон.

Незалежно від виду тканини і матеріалу, дезінфекція одягу та взуття повинна стати такою ж необхідною умовою, як і миття рук.

Для дезінфекції твердих поверхонь зазвичай застосовують спиртові розчини та розчини хлору. Але ними проблематично продезінфікувати одяг – вони його просто знищать. А ще одяг, просочений парами спирту, може легко спалахнути при необережному поводженні з вогнем. Прати куртки і пальта після кожного виходу з дому –  теж не варіант. Як же краще вчинити?

Найбільш розсудливими і простими діями після повернення додому з вулиці будуть:

  • зняти взуття та верхній одяг, залишити це все в коридорі
  • помити руки з милом, одягти захисну маску та рукавички
  • винести верхній одяг на балкон, очистити його від пилу, в якому накопичується велика кількість мікроорганізмів, і залишити провітрюватися на свіжому повітрі; ультрафіолет також згубний для мікрофлори. А щітку слід промити в мильному розчині та висушити.
  • помити взуття в окремій ємності, обов'язково продезінфікувати підошву (якщо матеріал виробів вимагає обережного ставлення, то треба уникати потрапляння води, продезінфікувати тільки підошву й винести на балкон чи свіже повітря)
  • знову ретельно помити руки, дотримуючись правил утилізації засобів захисту.

Для більшої впевненості можна використовувати озонатори приміщень та відпарювачі одягу або парову праску. І якщо перше не пошкодить одягу, то друге підійде не для кожного виду тканини.

Деякі намагаються провести дезінфекцію за допомогою ультрафіолетових ламп. Такий метод цілком підійде для знезараження взуття. Але Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) попереджає, що надлишок жорсткого випромінювання призводить до серйозних пошкоджень шкіри людини.

Якщо немає таких пристосувань, чим обробляти одяг і взуття?

Залежно від матеріалу, з якого зроблене взуття, його можна помити і звичайним мильним розчином, і розчином хлорки ("Білизни"), і навіть за бажанням протерти антисептиком на основі спирту.

У той же час, серед продуктів компанії "Де Ла Марк" є активна піна для догляду за різними видами взуттєвих виробів. В основі піни – комбінація "зелених" ПАР, які видаляють різні забруднення.

Нагадаємо, найефективнішим засобом для нейтралізації мікроорганізмів, зокрема вірусів визнано мило, як тверде, так і рідке. А мило – це теж ПАР.

На відміну від господарського мила, активна піна містить гліцерин і лимонну кислоту, тому буде менше сушити матеріал, з якого виготовлено взуття.

Активна піна для взуття від Де Ла Марк не чинить згубного впливу на навколишнє середовище, на відміну від хлорки. Ми вже розповідали (ДЕЗІНФЕКЦІЯ 2.0...), що хлорка, запах якої у багатьох асоціюється з дезінфекцією, насправді руйнує збудників інфекцій за рахунок активного одноатомного кисню. Але ж є краще джерело цього потужного окислювача – перекис водню. Він менш стійкий і не такий зручний в якості побутової хімії. А ось його солі, перкарбонати, давно знайшли застосування для безпечного відбілювання, виведення плям і дезінфекції.

У лінійці продуктів ДеЛаМарк є порошкоподібні підсилювачі прання, в основі яких міститься перкарбонат натрію (він же кисневий відбілювач), а також рідкий засіб-відбілювач. Крім того, перкарбонати входять до складу пральних порошків ДеЛаМарк.

Тому будь-який з цих засобів підійде як для прання, так і для миття взуття. Однак, знадобиться більше води, щоб його змити, а це може пошкодити чоботи, черевики або туфлі.

Якщо ви вирішите випрати одяг, то підсилювачі прання – ідеальний засіб для попереднього замочування і знезараження речей. Важливо, що перкарбонати, на відміну від хлорних відбілювачів, не руйнують волокна тканин, тому будуть цілком безпечні для всіх виробів, для яких дозволене прання. Застосування підсилювачів рекомендується також для дитячих речей і одягу тих, хто захворів. При цьому періть і спаковуйте чисті дитячі речі окремо!

Крім того, катіонні ПАР та ефірна олія лаванди в складі кондиціонерів для прання теж мають бактерицидну дію. Завершення звичайного прання застосуванням кондиціонера-ополіскувача дасть вам додаткову дезінфекцію. Ну і, звичайно, приємні відчуття від випраних речей.

А якщо вас турбує чистота одягу, який не можна прати, скористайтеся послугами хімчистки. Ці заклади працюють незважаючи на карантин.

Наші новинки, гель і рідина для очищення рук з антибактеріальною дією не призначені для дезінфекції речей з тканин! Але при бажанні ними з легкістю можна обробити підошву взуття. В їхньому складі не менше 60% спирту.

Отже, частіше мийте руки якісним милом, не нехтуйте заходами безпеки та зберігайте позитивний настрій. Бажаємо вам здоров'я!

Повернутись на Головну
Додати коментар