Каталог

Ви вже знайшли свій ідеальний шампунь? У такому пошуку знаходяться ті, хто миє голову щодня через жирне волосся, й ті, хто робить це один раз на десять днів через сухе волосся. У мережі можна знайти як захоплені відгуки, так і купу негативу майжепро кожну марку шампунів.

Комусь підходить мас-маркет. Хтось з об'єктивних причин, в тому числі й етичних, шукає лише "органічні" продукти. А дехто вважає, що найкраще для їхнього волосся підійдуть професійні засоби. Як же зорієнтуватися в потоці суперечливої інформації людині, яка давно забула шкільний курс хімії?

Для початку давайте розберемося, що відбувається, коли ми миємо голову.

"Фізхімія" миття волосся

Основою мийної композиції шампуню є розчин одного або декількох ПАР.

ПАРи - поверхнево-активні речовини - тому так і називаються, що здатні перевести у водний розчин навіть нерозчинні жири. Потрапляючи на забруднене волосся, молекули ПАР зменшують поверхневий натяг води. Вони проникають між волосом та жировим забрудненням і, коли ми інтенсивно вспінюємо шампунь на волоссі, відривають мікрокапелькі жиру від його поверхні. Тепер жир оточений молекулами ПАР і може вимитись з піною.

Однак у водному розчині ПАР діє не лише на бруд на поверхні волосся, але й власне на волосся. Білок кератин, який утворює волосся, змінює свою структуру та набухає. Разом із забрудненнями з поверхні вимиваються корисні компоненти, які утримували білкові волокна. Така "травма" погано позначається на властивостях волосся - воно почаніє сіктися, ламатися, електризуватися.

Крім того, в процесі миття ПАРи впливають й на шкіру голови, знежирюючи та пересушуючи її.

І тут виникає дилема. Якщо ми хочемо повністю видалити жир та бруд, то потрібно обрати більш жорсткі поверхнево-активні речовини, але вони будуть агресивно впливати на шкіру голови й волосся. Якщо ж ми візьмемо м'яку ПАР, то можемо отримати незадовільний результат миття - жир залишиться на волоссі. Ідеальний шампунь - це той, який дозволяє досягти золотої середини.

Чого ж ми можемо очікувати від хорошого шампуню?

Вимоги до якісної шампуню

Для власників будь-якого типу волосся важливо, аби шампунь:

  • дбайливо відмивав волосся від жиру та бруду;
  • не подразнював шкіру голови та не пересушував її;
  • відновлював структуру волосся, надаючи йому красу.

У багатьох є й свої, специфічні, вимоги. Тому існує безліч шампунів. Охопити все це різноманіття практично нереально. Що ж вибрати?

Класифікація шампунів

У кожного може бути свій підхід до класифікації. Тут ми розглянемо три основні групи, в які можна об'єднати сучасні шампуні:

  1. "Бюджетні" шампуні зі стандартною мийною композицією на основі SLES (лауретсульфат натрію).
  2. Дорожчі шампуні на основі м'яких ПАР, "натуральні" та "органічні" шампуні.
  3. Професійні шампуні.

Шампуні на основі лауретсульфата натрію з'явилися в 60-х роках минулого століття. Правда, тоді ними в основному користувалися не частіше ніж один раз на тиждень. І це не дивно. Адже при всіх перевагах цих ПАР (доступність сировини, низька ціна, зручність у застосуванні, хороший ефект) шкіра від нього може запалитися, а часте його застосування може викликати лупа. Під впливом реклами наші звички змінилися - голову ми стали мити частіше, а SLES в багатьох шампунях залишився головним компонентом. Навіть, якщо в такий шампунь будуть додані "цілющі" екстракти, вони не зіграють особливої ролі, тому що їх концентрація мізерна, і довго тримати такий шампунь на волоссі не можна. Тому число громадян, у яких шампуні з супермаркетів викликають проблеми з волоссям або шкірою голови, зростає. А ринок почав пропонувати альтернативи.

Вже не одне десятиліття існують більш безпечні м'які ПАР, які з успіхом застосовують для дбайливого миття голови: лауретсульфосукцинат натрію, лаурілсаркозінат натрію, кокоамфодіацетат натрію, олефінсульфонат натрію, міретсульфат натрію, лаурілглюкозід, кокоамідопропілбетаін, хлорид лаурілтріметіламмонія і інші.

Всі ці речовини об'єднує вища ціна в порівнянні лауретсульфатом натрію. Якісь із цих ПАР піняться краще, якісь гірше. Правильно підібране співвідношення м'яких ПАР різного роду (неіоногенних, амфотерних, катіонних) дозволяють отримати гарну мийну здатність, піноутворення та потрібну в'язкість. Тому шампуні на основі м'яких ПАР, доповнені іншими добавками, що поліпшують стан волосся або шкіри голови, відразу потрапляють в вищу цінову категорію.

Іноді можна зустріти таке лукавство, коли про ПАРи на основі рослинної сировини говорять як про натуральні, не уточнюючи, що вихідні компоненти все ж зазнали хімічних перетворень. Але по-справжньому натуральними вважається той продукт, який взятий в природі та використовується у незмінному вигляді.

Зараз модно користуватися всім натуральним, тому, щоб якось виділитися на тлі інших, деякі виробники заявляють про натуральність подібних шампунів. Чесніше було б назвати їх безпечними. Адже дійсно натуральні ПАР, наприклад, сапоніни, досить отруйні (звичайно, це відбувається при їх ковтанні і залежить від їх концентрації) і теж можуть подразнювати шкіру.

У шампунях, які претендують на натуральність (адже з цим поняттям більшість людей пов'язують користь продукту) важливо звертати увагу на положення заявлених натуральних екстрактів в списку інгредієнтів. Якщо назви корисних рослин плетуться в кінці, то це знову маркетинговий хід. Можливо, шкоди такий шампунь не принесе (якщо він підійшов вашому волоссю), але й на особливий ефект розраховувати не варто.

До речі, без консервантів натуральний продукт довго не проживе. Тому досліджуйте етикетку такого шампуню на предмет наявності парабенів, формальдегіду та інших канцерогенів.

У складі органічних шампунів можуть бути як натуральні, так і синтетичні компоненти. Виробники органічних шампунів стверджують, що їхні продукти не погіршують стан як природи, так і волосся, і шкіри голови. Вони містять практично повністю біорозкладні компоненти, які маю м'яку дію. Їх мийна композиція складається з неіоногенних та амфотерних ПАР, які не завжди добре піняться. Дорогі екстракти в їх складі можуть дійсно покращувати стан волосся і шкіри голови. Так, екстракт листя оливи полегшує розчісування і є природним кондиціонером. З іншими екстрактами можуть вноситися антиоксиданти, що поліпшують стан чутливої шкіри, або речовини, що підсилюють кровообіг і стимулюють ріст волосся. Консерванти в таких шампунях, наприклад, лимонна кислота, не мають агресивної дії. Аромату надають ефірні олії, які до того ж створюють настрій.

Правда, власники жирного волосся інколи вимушені милити голову більше двох разів, збільшуючи витрату недешевого органічного шампуню.

Професійний шампунь призначений для швидкого вирішення конкретної проблеми. Він нав'язує бажання  придбати його звичайним  завдяки "титулу" і вражає результатом, при цьому його ефективна дія, як правило, короткочасна. Можливо, хтось користується стереотипами, пов'язаними зі словом "професійний", щоб продавати його не тільки майстрам в салонах, але і їх клієнтам.

Підбирати професійний шампунь повинен фахівець. Справжні професіонали скажуть вам, що ці шампуні не для регулярного використання в домашніх умовах. Такий шампунь повинен відмити волосся "до скрипу" в умовах перукарні. Тому концентрація ПАР в ньому може бути вища, ніж в більшості інших шампунів. Але чим вище концентрація ПАР, тим сильніше його подразнююча дія. Інші активні компоненти, які здатні швидко привести волосся в пристойний вигляд, можуть при тривалому застосуванні, навпаки, погіршити ситуацію.

Як бачимо, підбір відповідного для вашого волосся шампуню - справа не швидка. Вивчайте написи на пакуванні. Шукайте шампунь, після якого ваше волосся сяятиме чистотою та красою, а шкіра не лущитиметься та не свербітиме. Адже при виборі найкращого шампуню все одно останнє слово залишиться за вашими волоссям.

Повернутись на Головну
Додати коментар